Best Story

15 Oktober 2009

Jangan Malukan Malaysia..!!!

  

NOOR IMRAN meraih pingat gangsa dalam acara 100 meter pada Sukan SEA 2007 di Korat, Thailand.

MALU besar sekiranya Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) tidak menghantar penyertaandalam acara 100 meter pada Sukan SEA di Laos penghujung tahun ini.

Ia adalah acara terbesar dalam sukan olahraga dan andai tiada atlet negara beraksi, ia akan menjejaskan reputasi Malaysia sebagai gergasi sukan olahraga di pentas Asia Tenggara.
Ia juga boleh membawa gambaran kelemahan KOAM dan negara yang kurang tumpuan dalam melahirkan pelari-pelari muda berbakat.
Begitupun, Timbalan Presiden KOAM, Karim Ibrahim menafikan dakwaan tersebut.
“Kami tetap hantar atlet untuk acara tersebut walaupun hanya seorang.”
Menurutnya, kegagalan menghantar atlet dalam acara berprestij itu bukan sahaja memalukan kontinjen negara, malah ia satu keputusan yang sukar diterima.
“Sekurang-kurangnya kita akan hantar seorang atlet dalam acara 100m dan kalau boleh, kita memang mahu dua orang wakil seperti yang dilakukan pada temasya lalu,” jelas Karim.
Namun, berdasarkan prestasi semasa, Karim tidak menolak kemungkinan ‘tiket Sukan SEA’ itu bakal diberikan kepada atlet pelapis negara, Mohd. Idris Zakaria.
Untuk rekod, atlet kelahiran Kemaman, Terengganu berusia 21 tahun itu mempunyai masa peribadi terbaik tahun ini iaitu 10.58 saat yang dilakukan pada Terbuka Taiwan.
Satu lagi tempat berkemungkinan diisi pemenang pingat gangsa Sukan SEA 2007 di Korat, Noor Imran A Hadi yang mempunyai catatan peribadi terbaik 10.70s.
Turut mengintai peluang untuk beraksi di Sukan SEA ialah pemenang emas Sukan Malaysia (Sukma) 2008, Mohd. Zabidi Ghazali (10.59s), Syed Aliff Syed Noh (10.61), Ariff Naim Jeffery (10.74s), Mohd. Latif Nyat (10.76s) dan S. Kannan (10.83s).
Dalam acara wanita, dua tempat bakal menjadi milik Norjannah Hafiszah yang mempunyai masa terbaik 11.86s dan Nurul Sarah Abd. Karim (11.8s).
Kali terakhir Malaysia memenangi pingat emas acara 100m pada Sukan SEA adalah menerusi Nazmizan Muhammad pada tahun 2003 di Vietnam.


Sumber : Kosmo!(15 Oktober 2009)

Gua harap (KOAM) akan menghantar atlit yang terbaik untuk mewakili Malaysia dalam sukan SEA nanti..Kembalikan kembali kegemilangan Malaysia seperti dahulu..di mana negara asia mengeruni pasukan atlit olahraga dari Malaysia..MALAYSIA BOLEH!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa Komen Anda..?? Komen anda sangat dihargai demi memberi gua semangat untuk terus berblog..