Best Story

14 Mei 2010

Renungan Jumaat..Telekung berdiri sendiri!!!

Salam jumaat ....

Gambar milik Utusan Malaysia yer...

Sempena hari jumaat yang mulia nie, Arm akan bawakan lagi entry yang boleh dijadikan renungan dan iktibar buat seluruh umat Islam. Jika suatu masa dulu negara kita dikejutkan dengan kisah sejadah berdiri sendiri,ada juga Arm tulis  entry tue, korang boleh cari sendiri dalam blog Arm nie kalau mahu....


Kali nie pula, bukan sejadah pula yang bangun sendiri tetapi telekung pula yang berdiri sendiri menyerupai orang sedang duduk bersembahyang di atas sejadah pula tue. Inilah kejadian benar yang berlaku kat Port Dickson pada hari selasa minggu nie juga...


Empunya telekung nie adalah milik seorang ibu tunggal yang berumur 61 tahun. Dia masih ingat lagi semasa hendak mengambil wuduk untuk solat Asar,  telekung dan juga sejadah miliknya masih lagi berlipat kemas kat dalam biliknya. Tetapi alangkah terkejutnya dia apabila masuk kembali ke biliknya, telekungnya telah menjadi sedemikian rupa...


Beliau juga menyatakan pada malam sebelum kejadian nie dia bermimpi yang dia sedang berada kat sebuah tanah perkuburan Islam kat Mekah dan juga menunaikan solat kat Masjidil Haram. Sejak dari hari kejadian tue dia tidak berani untuk mengusik telekung miliknya itu...

Ada hikmah disebalik kejadian ini...

Telekung nie hanya dilipat seperti sedia kala selepas kedatangan beberapa pegawai Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan ke rumah ibu tunggal ini, kerana untuk mengelakkan ada umat Islam yang akan terpesong akidahnya...  


Sejauh mana kebenaran kejadian nie, hanya Allah SWT yang Maha Mengetahui. Kejadian nie juga sama ada ia baik atau buruk, yang penting sekali bagi Arm, kita sebagai umat Islam mestilah terus memperkukuhkan iman kepada Allah SWT kerana ini mungkin juga peringatan Allah SWT buat kita semua bahawa dunia di ambang akhir zaman... 


p/s :kecewa juga dengan kekalahan pasukan badminton Malaysia kepada China...

22 ulasan:

  1. moga semua orang amik ini sebagai peringatan

    BalasPadam
  2. To AiZ :Baguslah klu mcm tue Aiz..

    BalasPadam
  3. To Muhamad Firdaus bin Che Rahim : hari selasa dlm mggu nie jgk...masa ibu tunggal nie nak solat Asar..

    BalasPadam
  4. subhanallah, Maha Suci Allah kan. Semuanya Kun Fayakun

    BalasPadam
  5. allah is great..ad hikmah disebaliknya

    BalasPadam
  6. tak dosa pun tak percaya.

    just a link i'd like to share.
    http://keretamayat.blogspot.com/2009/10/sejadah-berdiri.html

    maybe ramai dah pernah bace, but a good read anyways.

    and yeah, i tak percaya pun.

    BalasPadam
  7. Subhanallah..

    BalasPadam
  8. salam~

    kebesaran yg maha esa.. tiada siapa yg tau.. kita patut muhasabah diri... :)

    BalasPadam
  9. dah ada satu2 petanda muncul..

    kita sume masih tak celik2 hati lg..

    lepas ni apa pulak??

    masjid azan sendirik??

    BalasPadam
  10. To meorazor :Bukan satu petanda nie jer...dah banyak dah petanda yg muncul..Bukan org lain jer yg lalai, Arm sendiri pun kdg2 terlalai jugk..

    BalasPadam
  11. To ~LP Lum~ : Marilah kita semua bertekad kuat agar kembali dan meningkatkan keimanan dan ketakwaan kita kpd Allah SWT..

    BalasPadam
  12. subhanallah.. Allah maha besar n mengetahui segala2Nya..

    BalasPadam
  13. petunJUk dr NYA...moga kita sama2 muhasabah diri...

    BalasPadam
  14. nak tunjuk kat hambaNya rajin2 la solat sedangkan telekung sdri mawuu solat. ;))

    nak tgk apa yg kamu sudi komennn = BLOG PALING MENYENGAT

    BalasPadam
  15. Allah Maha Esa. Ada hikmah disebalik kejadian..

    BalasPadam
  16. SHIT. penipu.

    lepas ni macam2 lagi benda boleh berdiri.

    tisu yang digunakan untuk lap mani kamu selepas melancap pon boleh berdiri.

    BalasPadam

Apa Komen Anda..?? Komen anda sangat dihargai demi memberi gua semangat untuk terus berblog..