Best Story

12 November 2010

Hadiahkan Kereta Sport Mewah @ Kitab Al-Quran???

Salam jumaat buat semua...

Memandangkan esok hari sabtu, Arm bercadang nak pergi basuh kereta harapan Arm tue. Sudah agak lama juga kereta kesayangan milik Arm tidak mandi. Mandi air hujan dan air lumpur adalah kadang-kadang...

Oklah, Kebetulan sebut pasal kereta, hari nie Arm nak bawakan pula kisah berkaitan kereta. Ini bukan kisah perlumbaan haram malam minggu pula, tetapi kisah ini adalah kisah yang bagi Arm sendiri sebenarnya boleh kita jadikan tauladan di dalam kehidupan kita...

Kisahnya begini...



Seorang pemuda yang sedang berada di tahun akhir pengajiannya mengharapkan sebuah kereta sport daripada ayahnya. Lantas, si pemuda memberitahu hajatnya kepada ayahnya, seorang hartawan yang ternama. Si ayah hanya tersenyum… si anak bertambah yakin, andai keputusan peperiksaannya begitu cemerlang, pasti kereta itu akan menjadi miliknya..

Beberapa bulan berlalu…ternyata si anak, dengan berkat kesungguhannya, telah beroleh kejayaan yang cukup cemerlang...hatinya berbunga keriangan. Suatu hari, si ayah memanggil si anak ke bilik bacaannya..si ayah memuji anaknya…sambil menyatakan betapa bangga hati seorang bapa sepertinya dgn kejayaan si anak yang cukup cemerlang… si anak tersenyum puas…di ruang matanya terbayang kilauan kereta sport merah yang selama ini menjadi idamannya itu…

Si ayah yang bagaikan mengerti kehendak si anak, menghulurkan sebuah kotak yang berbungkus rapi dan cantik…si anak terkesima… sungguh..."bukan itu yg kuhajatkan.."dengan hati yang berat…kotak itu bertukar tangan…matanya terarah kepada riak wajah ayahnya…yg tidak menunjukkan sebarang perubahan..seolah-olah tidak dapat membaca tanda tanya yang bersarang dihatinya…

Dalam pada itu, si anak masih membuka pembalut yang membungkus kotak itu…penutup kotak dibuka…apa makna semua ini???..sebuah Al-Quran kecil!! Comel dengan cover kulit tinta emas menghiasi tulisan khat di muka hadapan. Si anak memandang ayahnya, terasa dirinya dipermainkan. Amarahnya membuak…nafsu mudanya bergelojak.."ayah sengaja mempermainkan saya…ayah bukannya tak tahu betapa saya menyukai kereta tu…bukannya ayah tak mampu utk membelikannya…sudah ayah…bukan al-Quran ni yang saya nak…!!" katanyakeras. Al-quran itu dihempaskan ke atas meja bacaan…si anak terus meninggalkan si ayah..tanpa memberi walau sesaat utk si ayah bersuara…pakaiannya disumbatkan ke dalam beg..lantas, dia meninggalkan banglo mewah ayahnya…memulakan kehidupan baru dengan sekeping ijazah yg dimilikinya…

10 tahun berlalu..si anak kini merupakan seorang yang berharta…punyai syarikat sendiri…dengan isteri yg cantik dan anak-anak yang sihat…cukup membahagiakan…namun hatinya tersentuh… Sudah 10 tahun..sejak peristiwa itu dia tidak pernah menjenguk ayahnya…sedang dia berkira2 sendiri…telefonny a berdering… dari peguam ayahnya…ayahnya meninggal dunia semalam…dengan mewariskan semua hartanya kepada si anak…si anak diminta pulang untuk menyelesaikan segala yg berkaitan perwarisan harta…

Dan buat pertama kalinya setelah dia bergelar bapa…si anak pulang ke banglo ayahnya…memerhatikan banglo yg menyimpan 1001 nostalgia dlm hidupnya…hatinya sebak..bertambah sebak apabila mendapati diatas meja di bilik bacaannya…Al-quran yang di hempaskannya masih lagi setia berada di situ…bagaikan setianya hati ayahnya mengharapkan kepulangannya selama ini…perlahan-lahan langkahnya menuju ke situ…mengambil al-quran itu..membelek-beleknya dengan penuh keharuan…tiba- tiba…jatuh sesuatu dari Al-quran itu…segugus kunci…di muka belakang Al-quran itu…sebuah sampul surat ternyata diselotepkan disitu…

Kunci itu segera dipungut…hatinya tertanya-tanya...nyata sekali…di dalam sampul surat itu…terdapat resit pembelian kereta idamannya… dibeli pada hari konvokesyennya…Dengan bayaran yg telah dilunaskan oleh si ayah…sepucuk warkah..tulisan tangan org yg amat dikenalinya selama ini..hadiah teristimewa utk putera kesayanganku….air mata si anak menitis deras…hatinya bagai ditusuk sembilu..penyesalan mula bertandang…Namun semuanya sudah terlambat…..

Moral of the story..??

1. Sayangi dan hargai ibu bapa ketika mereka masih ada di dunia ini...
2. Kalau ibu bapa buat sesuatu yang kita tak suka selalunya ada maksud baik           
    disebaliknya...
3. Jangan cepat buat keputusan dengan perasaan marah...
4. Hargailah segala pemberian ibu bapa kita...

Kisah ini Arm peroleh dari rakan forum mesra.net...Sudah agak lama juga Arm tidak memaparkan kisah renungan di dalam blog Arm nie. Bukan malas, tetapi ada rasa keberatan sedikit. Apa-apa pun Arm nak ucapkan terima kasih banyak-banyak buat korang yang sudi bertandang ke blog ini dan tak putus-putus memberi sokongan buat diri Arm baik secara langsung @ tidak langsung...ArigatokK!!

21 ulasan:

  1. hmm.. knp aku rase nk nanges.,..

    BalasPadam
  2. salam.

    hurm...terkesan.kadang-kadang bila tak dpt benda yg dihajati..terus marah..hurm.. insyAllah...akan ku berubah...

    terima kasih. :)

    BalasPadam
  3. bagus kisah ni.. bermanafaat buat semua..jgnlah jadi anak yg sombong, didik anak dgn al quran.. teruskan berblog..

    BalasPadam
  4. To Amirsyah :Jgn nangis kat sini Amir..banjir nni blog Arm nie..hehe..

    BalasPadam
  5. to Amir Izzat :Arm pun akan turut mendoakan..insyaallah..

    BalasPadam
  6. to merah_s :Betu tue..ingatlah kesusahan ibu bapa kita membesarkan kita nie...Nie masih ramai lagi yg lari dr rumah...entah apa yg dikejar kat luar tue..

    BalasPadam
  7. To Fatiehah : Boleh, apa salahnya..bnda baik kita kongsikan bersama....

    BalasPadam
  8. sobss...
    :'( cerita ini sangat menyentuh pasaan...

    BalasPadam
  9. tersentuh...

    hargailah orang tua kita...

    Mari Berbicara Hati ke Hati,
    Weekend Yang Indah

    BalasPadam
  10. salam arm~

    wah~ sgt terharu membaca nya...

    BalasPadam
  11. Orang tua memang patut dihargai... Tiada satu aper pun didunia ini yang dapat menggantikan mereka..

    Betul Ke? Justin Bieber Kene BUNUH!!!

    BalasPadam
  12. To ardinihumaira :mmg cerita nie menyentuh perasaan..harap kita semua ambil iktibar..

    BalasPadam
  13. nice entri arm, cerita yg dapat bagi kesedaran
    betul tuh, hargai mereka sementara mereka masih ada
    kerana ibu bapa kita, tiada yg ke-dua mahupun ke-tiga

    tp mmg lumrah anak2, suka memberontak drpd berbincang kan..moga dpt dijadikan pengajaran buat semua

    nice sharing
    tq

    BalasPadam
  14. To penaberkala :Betul2..ada anak2 lebih suka ikut kata2 kwn2 berbanding nasihat ibu bapa sendiri..Pabila ibu bapa dah tak ada keluar air mata pun dah tak berguna..

    BalasPadam
  15. cerita ini pernah terbit di Mastika, aku tak ingat tahun bla, tp mmg dah lama, Mastika deserve credit for this~

    BalasPadam
  16. Al-quran Tulisan Tinta Emas Ribuan Tahun. Dijual Rm1 Juta Dijual
    Website www.olx.com.my/al-quran-kecil- tinta-emas-iid-267884215
    Handphone 0122181775
    About ; Alquran tulisan tinta emas ribuan tahun.Guna kanta untuk melihat. tulisan tangan >Yang berminat sila mesej laura . harga RM1 juta.

    email: pay2yan@gmail.com
    Jenis Iklan: Tawaran Jualan
    Status Iklan: Persendirian
    Sekiranya Berminat Sila Hubungi:
    Nama: laura
    Telefon: 0122181775
    Poskod: 93000
    Bandar: Kuching
    Negeri: Sarawak
    Send an Email

    BalasPadam

Apa Komen Anda..?? Komen anda sangat dihargai demi memberi gua semangat untuk terus berblog..