Best Story

16 Jun 2010

Gara-gara Terima Jantung Perokok, Pesakit Mati...

Salam semua...

Sudah jatuh, ditimpa tangga lagi. Begitulah nasib yang diterima oleh seorang pesakit yang memerlukan jantung baru. Kegembiraannya menerima organ jantung itu tidak bertahan lama, kerana dia terpaksa menanggung derita dan seterusnya mengorbankan nyawanya...


Apabila keluarganya yang tidak berpuas hati dengan sebab kematiannya, mereka menyiasat punca kematian mangsa dengan melihat nota perubatannya. Alangkah terkejutnya keluarga mangsa apabila mengetahui mangsa telah menerima jantung seorang perokok tegar yang mempunyai penyakit 'pneumonia'...


Arm rasa tak perlulah diterangkan apa itu pneumonia, kerana korang boleh cari sendiri maklumat berkaitan penyakit ini kat pakcik google kita. Malaslah Arm nak suap korang terus, usaha tangga kejayaan yer.(Jangan marah, sekadar bercanda aja deh)...  


Mangsa sebenarnya menghidapi penyakit ‘cystic fibrosis’ yang mana memerlukan dia menukar jantungnya. Penantiannya selama  setahun lebih  untuk mendapatkan jantung baru akhirnya berakhir, dan berakhir buat selama-lamanya...


Kejadian ini adalah kisah benar yang berlaku di London. Mangsa telah mati pada bulan  Julai tahun lalu. Memang banyak kesan buruk jika merokok nie, keluarga pun boleh berbunuhan gara-gara rokok nie. Jadi hati-hatilah...




16 ulasan:

  1. salam arm~

    huhuh... len kali kena check dlu kalo sape yg mau tukar jantung... :)

    BalasPadam
  2. tapi pelik gak.. sbb sebelum transplant jantung baru tu doc mesti pastikan jantung baru tu betul2 sehat tuk penerima.. taktau plak ade kesilapan besar mcm ni..

    BalasPadam
  3. hishh. boleh pulak? pihak hospital tu boleh kena saman lah kan?

    BalasPadam
  4. si perokok tegar tu da daftar derma organ. nak buat macam mana kan. doktor pun amik jela. setahun menunggu, last2 jumpa. tu yg doktor amik.

    dah ajal org tu kan. ;))

    BalasPadam
  5. ummm, my dad's a smoker.
    dy dah cuba utk berhenti smoking masa mama give birth 2nd son, skrg dah 6org, xdapat stop jgkkk..:'((

    BalasPadam
  6. kesimpulannya..
    jauhilah rokok ye!!

    BalasPadam
  7. That's why I hate smokers!

    BalasPadam
  8. To LP Lum : Betul, mgkin silap jgk tak check dulu sebelum bersetuju nak buat pembedahan...

    BalasPadam
  9. To MéuzAngelo™ XXIII :Itulah, spatutnya tidak jd perkara spt ini jika doktor memeriksa betul2 dulu jntung yg nak dibuat pertukaran tue..

    BalasPadam
  10. To sayaDeyla : memang boleh saman jika terbukti pihak hospital yg cuai dlm hal ini..Tapi bg Arm nyawa tak sama dgn wang ringgit...

    BalasPadam
  11. perghhh...boleh mati jugak ye kalu silap pakai jantung rosak pun

    BalasPadam
  12. To Eciz :mesti ada kecuaian bgaimana jntung si peroko tegar nie boleh tmbus untuk didermakan kpd mangsa nie..Ttp klu dah ajal mmg dah tak boleh buat apa2 dah..

    BalasPadam
  13. salam... kalau camtu, bolehlah saman doktor/hospital... kan...

    BalasPadam
  14. isk....kecian btol....bru nk dptkan sinar bru....

    BalasPadam

Apa Komen Anda..?? Komen anda sangat dihargai demi memberi gua semangat untuk terus berblog..