Best Story

28 Ogos 2010

Puasa Adalah Mengajar Kita Bersabar..

Ramadan3



Salam Ramadan...

Sebenarnya di dalam bulan Ramadan ini, puasa adalah mengajar kita bersabar. Kita bukan saja wajib tidak makan dan minum, kita juga dikehendaki agar menjaga segala perilaku atau pun hati kita daripada melakukan perkara-perkara yang tidak elok...

Semasa kita berpuasa kita diwajibkan menjaga lidah kita daripada bercakap benda yang tidak baik. Contohnya seperti mengumpat, bercakap bohong, membuat fitnah, bercakap kotor, mengeluarkan kata menyakiti hati dan menimbulkan permusuhan dan mengucapkan kata riak, angkuh dan sombong...

Walaupun Arm bukanlah seorang ustaz terlampau, tetapi tak salah rasanya jika Arm menyampaikan benda yang elok untuk dikongsikan bersama, yang mana ia sebenarnya adalah sebagai peringatan buat diri Arm juga sendiri..


16 ulasan:

  1. betul2
    memang xsalah untuk mengingati
    kita amik benda yang baik kan
    sama2 amalkan

    selamat berpuasa arm

    P/S : Lagenda Budak Setan Versi Drama Baru Bestttttt!

    BalasPadam
  2. memang kena banyak bersabar di bulan ramadhan ini. terutamanya semasa berbelanja membeli persiapan raya dan juadah berbuka

    BalasPadam
  3. To hans : Saling mengingatkan diantara 1 sama lain amatlah baik..bnda baik di sukai Allah..

    BalasPadam
  4. To wandisini : Ya..klu time belanja utk berbuka tue..beringatlah..walhal masa berbuka hnya minum segelas air dan buah kurma sudah mengenyangkan kita..

    BalasPadam
  5. To Cik Norfa :hehehe..pelukis dia lagi comel..

    BalasPadam
  6. Ye, btul tu..

    Jom baca Al-Quran edisi baru dengan tafsir setiap patah butir perkataan (Bukannya terjemahan setiap ayat penuh macam biasa tu...) http://www.bacaquran2u.com/index.php?ref=aremint

    Hidup diberkati Tuhan akan sentiasa tenang dan happy.. :)

    BalasPadam
  7. yup betul, saling mengingati sesama muslim amalan mulia

    http://ninjabiker.blogspot.com

    BalasPadam
  8. ha ah betul tu..
    emosi kena jaga time puasa ni..
    kalau tak free je dapat kat orang tu..hehe

    BalasPadam
  9. yup, share benda baik tu kan dah jadi tuntutan agama kita.
    =)

    nice sketch=)

    BalasPadam
  10. Salam bertandang lagi..
    moga sihat selalu orang
    di sini..jangan lupa
    zakat fitrah tahun ini?
    betul tu..saya setuju

    BalasPadam
  11. To Ninja Biker : Klu buat amalan mulia dpt lg pahala..untungkan..

    BalasPadam
  12. To syahrilhafiz : Iya, klu tak rugi jer kita puasakan..

    BalasPadam
  13. To noor afzan : TQ noor..

    BalasPadam
  14. To zulkbo :Arm dah bayar dah zakat baru2 nie jgk..hehehe

    BalasPadam
  15. sebab tu, lepas bulan ramadan, ada bulan seterusnya.

    kenapa?

    untuk kita praktikkan/teruskan pebenda yangbkita buat time ramadan tu.

    BalasPadam

Apa Komen Anda..?? Komen anda sangat dihargai demi memberi gua semangat untuk terus berblog..